Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Εθνική Ελλάδος: Εγκρίνετε την κλήση του Χολέμπας;


Καταρχάς να ξεκινήσω την συζήτηση λέγοντας ότι δεν είμαι ούτε εθνικιστής αλλά ούτε και ...Ελληνάρας! Απλά έχω κάποιες απόψεις τις οποίες θέλω να παραθέσω με αφορμή το γεγονός ότι έγινε η κλήση του Χολέμπας στην εθνική Ελλάδος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Καταρχήν, οφείλουμε να πούμε ότι ο Χολέμπας δεν είναι ο πρώτος μη "καθαρός" Έλληνας ο οποίος καλείται στην εθνική Ελλάδος, αφού έχει προηγηθεί η κλήση του Μπατιστούτα (για όσους δεν τον ξέρουν, πρόκειται για τον έγχρωμο πορτογάλλο-έλληνα ο οποίος μεσουρανούσε στην ΑΕΚ της δεκαετίας του 90). Κατά δεύτερον, ο Χολέμπας έχει και αυτός ελληνική καταγωγή. Ο πατέρας του, Αχιλλέας μετακόμισε στην Γερμανία όπου και ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα ο Χοσέ Χολέμπας, πριν καταλήξει το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Άρα κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Santos για την κλήση ενός μη "καθαρού" έλληνα, εφόσον υπάρχει ήδη προηγούμενο. Μέχρι εδώ όλα καλά. Μόνο που εγώ διαφωνώ με την κλήση οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή (συμπεριλαμβανομένου και του Χολέμπας ο οποίος μόλις κλήθηκε στην Εθνική), ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα μόνο όταν θέλει να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος μόνο και μόνο επειδή δεν έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί στην εθνική της χώρας της οποίας έχει την εθνικότητα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα παικτών με αυτό το σκεπτικό, οι οποίοι φέρονται να είναι στα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού, είναι οι Αντελίνο Βιερίνια (ΠΑΟΚ) και Λεονάρντο (ΑΕΚ). Οι δύο παραπάνω παίκτες, έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι έχουν σαν όνειρο ζωής να αγωνιστούν με την εθνική ομάδα της χώρας από την οποία κατάγονται (Πορτογαλία και Βραζιλία αντίστοιχα), αλλά εάν δεν το καταφέρουν τότε είναι διατεθειμένοι (να μας κάνουν την χάρη) να αγωνιστούν με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος. Να με συγχωρεί η χάρη σας, αλλά διαφωνώ κάθετα με κλήσεις τέτοιων ποδοσφαιριστών στην Εθνική ομάδα της χώρας μου για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτος και σημαντικότερος, είναι ότι πέρα από την ποδοσφαιρική ανάγκη που μπορεί να υπάρχει για να εντάξεις στο δυναμικό της Εθνικής σου ομάδας ένα ποιοτικό ποδοσφαιριστή ακόμα και αν αυτός προέρχεται από άλλη χώρα, εγώ προσωπικά το θεωρώ υποτιμητικό να δεχόμαστε να μας κάνει χάρη ο κ. Βιερίνια (αλλά και ο κάθε Βιερίνια που μπορεί να ήταν στην θέση του) να δεχτεί να αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής μας ομάδας μόνο και μόνο επειδή δεν τον καλούν στην δική του. Η Εθνική πάνω από όλα είναι η ομάδα των Ελλήνων και μόνο όσοι νιώθουν Έλληνες (προσέξτε δεν είπα όσοι είναι Έλληνες) και θέλουν να δώσουν και την ψυχή τους για αυτή την ομάδα, είναι για μένα καλοδεχούμενοι σε αυτή την ομάδα. Δεύτερος λόγος, είναι ότι λόγω της (κατά την γνώμη μου) αθεράπευτης ξενομανίας η οποία μας διακατέχει σαν λαό, είμαστε ικανοί να βάλουμε στο ρόστερ της εθνικής μας ομάδας και παίκτες οι οποίοι δεν είναι πολύ καλύτεροι από τους ήδη υπάρχοντες απλά και μόνο γιατί οι ήδη υπάρχοντες είναι Έλληνες και οι αντικαταστάτες του είναι ξένοι (και ως εκ τούτου και καλύτεροι). Τρίτον, η είσοδος στην ομάδα ενός μεγάλου αριθμού ξένων παικτών θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η χημεία και η προσωπικότητα της ομάδας, συν το γεγονός ότι θα πρέπει να μείνουν έξω από την ομάδα παίκτες οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν "σκιστεί" για την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια.
Υπάρχει βέβαια και η εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη (με την οποία εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου) η οποία λέει ότι όποιος έχει δικαίωμα να κληθεί στην Εθνική και είναι ο καλύτερος ποδοσφαιρικά, τότε αξίζει να βρίσκεται στην Εθνική. Με αυτό το σκεπτικό ρε παιδιά, πάρτε ποδοσφαιριστές με πολύ ταλέντο σε μικρή ηλικία από το εξωτερικό, φέρτε τους στο πρωτάθλημά μας να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα και μετά φτιάξτε από αυτούς την Εθνική μας ομάδα, αν νομίζετε ότι οι δικοί μας πιτσιρικάδες δεν αξίζουν την ευκαιρία. Σε μια ομάδα αγωνίζονταν σίγουρα οι "μικροί", στην Εθνική (αφού στις ομάδες τους δεν τους έχουν εμπιστοσύνη επ'ουδενί) και έτσι όπως πάει το πράγμα, θα χάσουν και εκεί την θέση τους.
Για να κλείσω το θέμα αναφορικά με τον Χολέμπας, αν ο ίδιος αισθάνεται Έλληνας και θέλει να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα με σκοπό να προσφέρει, αλλά ακόμα και να του γινόταν μια πρόταση από την εθνική Γερμανίας να αρνιόταν γιατί το όνειρό του ήταν από μικρός να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος, τότε ναι συμφωνώ με την κλήση του και αν το αξίζει να παραμείνει για χρόνια στο ρόστερ της εθνικής. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, αν αυτή η θέλησή του πηγάζει από άλλα συμφέροντα, τότε νομίζω ότι καλά θα κάνει (και αυτός αλλά και οποιοσδήποτε άλλος βρεθεί στην θέση του) να αρνηθεί την κλήση και να περιμένει μια κλήση από την εθνική της χώρας στην οποία θέλει πραγματικά να αγωνιστεί. Την αλήθεια φυσικά την ξέρει μόνο ο ίδιος, ίσως και ο manager του...

Υ.Γ.1 : Με εξέπληξε πραγματικά πολύ θετικά η κλήση του Καπίνου στην Εθνική! Ακόμα και να μην σημειώσει την πρώτη του συμμετοχή με την εθνική μας ομάδα (η οποία θα τον κάνει αυτόματα τον νεότερο ποδοσφαιριστή ο οποίος έχει αγωνιστεί στην εθνική πάνω από την Θωμά Μαύρο στην σχετική λίστα), έχει ήδη περάσει στην ιστορία σαν ο νεότερος παίκτης που έχει κληθεί ποτέ στην Εθνική! Νομίζω ότι του αξίζει του πιτσιρικά και απλά ελπίζω αυτός τουλάχιστον να έχει την εξέλιξη την οποία μπορεί...

Υ.Γ.2: Για μένα είναι επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Fernando Santos καλεί και παίκτες οι οποίοι δεν αγωνίζονται σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι "κολλημένος" σε ονόματα αλλά κάνει τις κλήσεις του με βάση την απόδοση και την φόρμα των παικτών. Το απέδειξε με την κλήση του Ζαραδούκα (ο οποίος έκανε το ντεπούτο του σε ηλικία 31 ετών με την εθνική) και τώρα το επιβεβαιώνει με την κλήση των Γιώργου Θεοδωρίδη (Παναιτωλικός) και Κώστα Γιαννούλη (Ατρόμητος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


SYNC ME @ SYNC