Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Η απίστευτη ιστορία του πουλέν του Μουρίνιο


Κάποιες φορές η ίδια η ζωή διδάσκει τους ανθρώπους μέσα από τα τερτίπια της. Όμως τις περισσότερες οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την έμπνευση για τους συνανθρώπους τους μέσα από τις καταστάσεις και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η περίπτωση ενός πιτσιρικά της Τσέλσι, την οποία περιγράφει ο Άκης Βαϊου (στο Η απίστευτη ιστορία του πουλέν του Μουρίνιο) και την οποία παραθέτω:

Αυτό που θα διαβάσετε δεν είναι παραμύθι, αλλά άνετα μπορεί να γίνει. Η ζωή του Σαμ Χάτσινσον, δεν είναι διδακτικό βιβλίο, αλλά θα έπρεπε να γίνει. Οφείλει να γίνει, γιατί μιλάει για ένα παιδί που χρίστηκε διάδοχος του Τζον Τέρι. Που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο πέρυσι. Που επέστρεψε με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο και άφησε γιατρούς και προπονητές με το στόμα ανοιχτό!

Η ζωή του 21χρονου Σαμ Χάτσινσον

Όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο ήρθε στην Τσέλσι και την πήρε από το χέρι για να την ανεβάσει στην κορυφή της Αγγλίας είχε στην άμυνα τον ογκόλιθο Τζον Τέρι, ηγέτη και αρχηγό της ομάδας. Στις ακαδημίες των «μπλε» όμως όλοι παραμιλούσαν για έναν πιτσιρικά. Ο Χάτσινσον με το ταλέντο, την αυταπάρνηση, τον επαγγελματισμό, την αφοσίωσή του στην ομάδα, λογιζόταν ως ένα από τα ανερχόμενα αστέρια όχι μόνο των Λονδρέζων, αλλά του αγγλικού ποδοσφαίρου. «Είναι ο νέος Τέρι», αποφάνθηκε ο Πορτογάλος τεχνικός και κάλεσε τον μικρό σε προσωπικό τετ-α-τετ. Κανείς δεν έμαθε τι ειπώθηκε, όμως οι εικασίες κάνουν λόγο ότι του τόνωσε τη ψυχολογία, τονίζοντάς του ότι σύντομα, αν όχι άμεσα, θα βρεθεί στην πρώτη ομάδα.

Πάντα τα παραμύθια ξεκινούν καλά Έτσι δεν είναι; Κακός εδώ δεν υπήρχε. Υπήρχε όμως ένα μεγάλο μυστικό. Από τα 12 του ο μικρός Σαμ πάλευε και έσφιγγε τα δόντια για να παίξει μπάλα. Δεν το έλεγε σε κανέναν, μα οι γιατροί της ομάδας είδαν στις εξετάσεις την αλήθεια. «Μη ιάσιμη πάθηση στις αρθρώσεις των γονάτων του», η διάγνωση. Και τι έγινε; Ο μικρός δεν το έβαλε κάτω και συνέχιζε να μην το λέει σε κανέναν και να κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ο ίδιος ο Μουρίνιο που τον παρακολουθούσε σε αγώνες τον πρώτο καιρό δεν γνώριζε ότι έπαιζε με αφόρητους πόνους και έκανε ενέσεις πριν κάποια ματς. Δεν το έμαθε, γιατί δεν χρειάστηκε να το μάθει. Το άστρο του Σαμ μεγάλωνε και έλαμπε πάνω στο «Στράμφορντ Μπριτζ».

Ακόμη και οι γιατροί της ομάδας το είχαν πιστέψει. Ότι θα πήγαινε κόντρα στα ιατρικά δεδομένα, κόντρα στις εκτιμήσεις, κόντρα σε κάθε λογική. Έδειχνε σαν να μη συμβαίνει τίποτα και με την απόδοσή του στα ύψη η ομάδα τον προόριζε για ψηλά. Ξαφνικά όμως το καλοκαίρι του 2010 το άστρο θάμπωσε. Έσβησε είπαν κάποιοι. Αναμενόμενο τόνισαν. Οι αρθρώσεις του τον πρόδωσαν. Το γόνατό του λύγισε και το τσαγανό του δεν ήταν αρκετό για να περπατήσει. Αποχώρησε με πατερίτσες από την προπόνηση και λίγες μέρες αργότερα, το παραμύθι έληγε άδοξα με τον παίκτη να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. 20 χρονών.

20 χρονών. Ο διάδοχος του Τζον Τέρι, το πουλέν του Ζοσέ Μουρίνιο αποφάσισε να συνεχίσει τη ζωή του και άρχισε να σπουδάζει ψυχολογία. Λίγους μήνες μετά πήγαινε στη σχολή του χωρίς τις πατερίτσες. Λίγο καιρό αργότερα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κάνει τζόκινγκ. Όλα είναι θέμα ψυχολογίας στη ζωή κι εκείνος το μότο αυτό το σπούδαζε. Μπήκαν στο μυαλό του οι πρώτες σκέψεις και όταν επέστρεψε και το είπε στους γιατρούς της Τσέλσι κανείς δεν το πήρε σοβαρά. Πώς; Αφού το πρόβλημα παραμένει. Ο υπεύθυνος αποκατάστασης του συλλόγου όμως τον πίστεψε. Του έδωσε ένα ειδικό πρόγραμμα επαναδραστηριοποίησης με ασκήσεις που θα έπαιρναν το μυαλό του μίλια μακριά από την μπάλα και τα γήπεδα. Κολύμβηση ναι, τένις ναι, γκολφ ναι, αλλά όχι μπάλα. «Μην σκέφτεσαι το ποδόσφαιρο του είπαν» και εκείνος το έκανε. Κατά γράμμα.

Μερικούς μήνες αργότερα το ιατρικό επιτελείο της Τσέλσι έμεινε άφωνο όταν είδε τον Σαμ Χάτσινσον σε συνεννόηση με τον γιατρό του να έρχεται στην προπόνηση, να βγάζει την προπόνηση, να λάμπει στην προπόνηση και να αποδεικνύει ότι το άστρο του πράγματι δεν είχε σβήσει ποτέ. Είχε απλά θαμπώσει. Ο Χάτσινσον σαν να μην πέρασε μια μέρα, πήρε πάνω του όλη την αμυντική γραμμή της ομάδας και ανάγκασε ακόμη και τον πιο δύσπιστο του τεχνικού τιμ της δεύτερης ομάδας της Τσέλσι να τον αποκαλέσει και πάλι «Τέρι» όταν ηγήθηκε με το περιβραχιόνιο στο χέρι της ομάδας του κόντρα στη δεύτερη ομάδα της Άστον Βίλα.

Το ιατρικό επιτελείο έχει πλέον πειστεί και γνωρίζει! Με προσοχή, ειδική αποκατάσταση και σταδιακή επανένταξη σε δυνατούς ρυθμούς πιστεύουν ότι το παραμύθι μπορεί να κλείσει με happy end και η ιστορία του Σαμ Χάτσινσον να γίνει η πλέον διδακτική στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μία ιστορία κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, έτσι όπως έρχονται οι επιτυχίες που μένουν για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


SYNC ME @ SYNC