Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Αστέρια εν τη γενέσει τους!


Από σήμερα το Μάθε Μπαλίτσα εγκαινιάζει μια καινούργια στήλη, αυτή της ανάδειξης νεαρών αθλητών τους οποίους θεωρούμε ότι μπορούν να κάνουν σημαντική καριέρα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό βάσει των προσόντων τους και της μέχρι τώρα απόδοσής τους. Κάποιους από τους μικρούς αθλητές (μικροί βέβαια μόνο σε ηλικία) μπορεί να τους γνωρίζετε ήδη, αλλά κάποιους άλλους μπορεί και όχι. Πηγή μπορεί να είναι κάποιο άλλο site ή εφημερίδα ή αποτέλεσμα δικής μας έρευνας. Πρώτος στην λίστα ο Λουκ Καστάνιος της Ιντερ.

Ο 18χρονος επιθετικός φέρει εδώ και 3 χρόνια τον βαρύτατο, όσο τιμητικό για Ολλανδό, τίτλο του next best thing και δικαιώνει μέχρι στιγμής τις προσδοκίες. Η Ιντερ κέρδισε την κούρσα με άλλους μεγάλους συλλόγους (Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι τελευταίες φήμες) και εξασφάλισε τις υπηρεσίες του παίκτη από το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Δεν είναι γέννημα-θρέμμα της Φέγενορντ, όμως. Ούτε καν του Ρότερνταμ. Ο πατέρας του, μάγειρας στο επάγγελμα, μπορεί να εργάζεται πολλά χρόνια στο "Grand Cafe Engels", δίπλα στον κεντρικό σταθμό της πόλης, ωστόσο είναι γεννημένος Λε Λαντ, μόλις 1 χιλιόμετρο νότια του Μπορντό. Ο Γάλλος Ζαν Λικ γνώρισε την μητέρα του νέου άσου της Ιντερ, η οποία έχει καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού και συνάμα ιταλικό διαβατήριο (όπως και ο γιος της) και το 1990 μετακόμισαν στην Ολλανδία. Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1992, στο Σχιένταμ, έφεραν στον κόσμο τον Λουκ, ο οποίος από την τρυφερή ηλικία των 5 ετών λάσπωνε τα γόνατά του στην τοπική Εξέλσιορ ’20.

Σχεδόν 8 χρόνια έμεινε εκεί και ο προπονητής του, Πολ Μπένσχοπ, είχε μόνο καλές παραστάσεις να θυμάται από αυτόν: "Ολοι έβλεπαν πόσο ταλέντο είχε. Οταν δεχόμασταν γκολ, ο Λουκ θα αναλάμβανε δράση". Σε ηλικία 13 ετών ο Καστάινιος έφυγε για ένα μεγαλύτερο σύλλογο, με περιφερειακή ισχύ, την Σπάρτααν ’20. Ο σύλλογος αυτός είχε στενές σχέσεις με την Φέγενορντ και όταν άρχισε να σφίγγει ο "κλοιός" γύρω από τον παίκτη από άλλες ομάδες, ειδοποίησε την κυρίαρχο του Ρότερνταμ να δραστηριοποιηθεί. Οπερ κι εγένετο και το καλοκαίρι του 2007 ο 14χρονος Καστάινιος εντάχθηκε στις ακαδημίες της Φέγενορντ. Στις 30 Οκτωβρίου του 2008 υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, διάρκειας 3 ετών με προοπτική ανανέωσης για ακόμη 2 χρόνια.

Κάπου εκεί άρχισαν και η πραγματική πρόκληση για τον νεαρό. Αφού έδειξε τα διαπιστευτήριά του στα "μικρά" πρωταθλήματα της Ολλανδίας κατακτώντας το πρωτάθλημα με την ομάδα Β1 και την ομάδα Α1, το "άστρο" του έλαμψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κ-17 που διεξήχθη στη Γερμανία το 2009. Το ντεμπούτο του με την εθνική σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο είχε γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου του 2008 (σε ηλικία 15 ετών) κόντρα στην Ισπανία (0-0) και μέσα σε 1 χρόνο είχε εξελιχθεί σε ηγέτη της ομάδας. Με 3 γκολ (είχε και 2 δοκάρια) αναδείχθηκε 1ος σκόρερ της τελικής φάσης (μαζί με τον Γερμανό Λέναρτ Τι) και οδήγησε τους "οράνιε" στον τελικό, όπου ηττήθηκαν 2-1 στην παράταση από τους οικοδεσπότες (ο Καστάινιος το μοναδικό γκολ της Ολλανδίας). Ως εκ τούτου, είδε το όνομά του στην κορυφαία 11άδα της διοργάνωσης.

Εχοντας καταρρίψει το ρεκόρ σκοραρίσματος για την εθνική κ-17 με 13 τέρματα (ρεκόρ που κατείχαν από κοινού οι Κόλινς Τζον και Γιαν Φένεγκορ οφ Χέσελινκ) είχε μπει στα μπλοκάκια κάθε σκάουτ που σεβόταν τον εαυτό του. Αρσεναλ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης, Ιντερ, Μπάγερν Μονάχου και Χόφενχαϊμ φημολογούταν ότι πρόσεχαν τις κινήσεις του Καστάινιος, ωστόσο ο ίδιος στις 22 Ιουλίου του 2009 ανακοίνωσε στον προπονητή της Φέγενορντ, Μάριο Μπέιν, και στον τεχνικό διευθυντή της, Λέο Μπέινακερ, πως επιθυμεί να παραμείνει στην ομάδα για να πάρει περισσότερες εμπειρίες.

Ενα μήνα νωρίτερα ο Μπέιν τον είχε προσκαλέσει σε προπονήσεις στην 1η ομάδα κι έτσι ανοιγόταν η πόρτα για ποδόσφαιρο κορυφαίου επιπέδου, μιας και ο Ρόι Μακάι θα αποσυρόταν από την ενεργό δράση. Το ντεμπούτο του σημειώθηκε 3 μέρες πριν γίνει 17 ετών, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2009, όταν αντικατάστησε ένα άλλο (στάσιμο) ταλέντο της Φέγενορντ, τον μέσο Λερόι Φερ, στην εκτός έδρας νίκη κυπέλλου απέναντι στην Χάρκεμασε Μπόις (5-0).

Στην "παρθενική" σεζόν του στη Φέγενορντ περιορίστηκε σε 3 εμφανίσεις στην Eredivisie και την προαναφερθείσα στο KNVB Cup, χωρίς να σημειώσει κάποιο γκολ. Πέρυσι, άρχισε ξανά ως αλλαγή, ωστόσο μετά τα πρώτα 6 παιχνίδια όπου περιοριζόταν σε 15λεπτά στο τέλος, σημείωσε 1 καθοριστικό τέρμα κόντρα στη Φίτεσε και τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Ο Μπέιν, βλέποντας την αναποτελεσματικότητα της επίθεσής του πόνταρε στον Καστάινιος και κέρδισε. Σε 24 αγώνες μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ο 18χρονος Ολλανδός σημείωσε 9 γκολ και "σκαρφάλωσε" στην 1η θέση των σκόρερ της ομάδας. Αν και έχει συμπέσει σε μία αρκετά ταλαντούχα ομάδα, είναι ίσως ο μοναδικός που είχε μετατρέψει την ικανότητα σε προσφορά σε μία Φέγενορντ που παρέπαιε.

Εχει αποκτήσει τη φήμη του επόμενου "Τιερί Ανρί". Ο λόγος είναι η ομοιότητα στις κινήσεις και μία μικρή επτανησιακή ομοιότητα. Με ύψος 1,87μ., η ταχύτητά του είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα πλαστικός στις κινήσεις, είναι πολύ γρήγορος στα πόδια και ικανός να σημειώσει θεαματικά γκολ. Μπροστά στην εστία είναι "θανατηφόρος", έχοντας τη δυνατότητα να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο, αρκεί η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα. Η τεχνική του κατάρτιση δεν είναι σε καμία περίπτωση άρτια όσο του Γάλλου που καλείται να "γεμίσει τα παπούτσια" και απέχει πολύ από την ακρίβεια του νυν επιθετικού των Ρεντ Μπουλς στο σουτ και στην πάσα. Οσο για την επίδοση του Καστάινιος στον αέρα, παρά το ύψος του δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Το μέλλον

To καλό με τον Καστάινιος είναι ότι η ταχύτητά του επιτρέπει στον εκάστοτε τεχνικό να τον τραβήξει κι εκτός περιοχής και δη στα πλάγια, ανάγκη που υπάρχει στην Ιντερ. Το κακό είναι πως ακόμη δεν είναι έτοιμος για βασικός στην πρωταθλήτρια κόσμου, η οποία ήδη έχει "κάψει" 2 νεαρούς, τον Ζοναθά Μπιαμπιανί και τον Φιλίπε Κουτίνιο ρίχνοντάς τους στα βαθιά δίχως την κατάλληλη προεργασία. Ο Καστάινιος δείχνει πιο συνειδητοποιημένος, ωστόσο η δουλειά του γκολ θα εξακολουθεί να ανήκει σε άλλους πιο έμπειρους συναδέλφους και εάν αλλάξει ρόλο για να βρει λεπτά συμμετοχής, ίσως χρειαστεί εκ νέου χρόνο για να ανταποκριθεί στις αναπροσαρμοσμένες απαιτήσεις.

Who-is-Who

Ονομα: Λουκ Καστάινιος Θέση: Επιθετικός Ημ. γέννησης: 27 Σεπτεμβρίου 1992 Τόπος: Σχιένταμ Ομάδα: Ιντερ Χώρα: Ολλανδία

Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


SYNC ME @ SYNC